Ha saját kezűleg akarja elkésziteni a macska táplálékát, tudnia kell, milyen élelmiszerben hány kilojoule van. A legfontosabb adatokat egy táblázatban megadtuk. A táblázat és a már megemlitett kilojouleadatok segitségével saját kezűleg és elkészitheti a macska táplálékát. Ugyanakkor arra is figyelnie kell, hogy a húst, főleg a sertéshúst, soha ne adja nyersen. A sertéshúsban ugyanis olyan virusok lehetnek, amelyek álveszettséget ( Aujeszkykórt ) válthatnak ki. Ugyanigy főve kell az édesvizi halakat tálalni, mert a galandférgek köztigazdái lehetnek. Minden másnap félig főtt húst is adjunk a macskának, hogy erősen rágjon, mert igy tisztitja és erősiti a fogsorát. Enyhén főtt belsőségeket is ajánlunk, amelyeket nehéz szétrágni.
A tápláléknak 60% magasértékű fehérjékből és 40% egyéb táplálékból kell állnia. Szénhidrátokat ( tésztaételek stb. ) nem szabad túl gyakran adni. Belsőségeket hetente egyszer-kétszer kaphat a macska, májat azoban csak egyszer, mert különben A- vitamin- túladagolás léphet fel, ami egészség-károsodáshoz vezet. A húst először kissá süssük át, majd egy kis vizzel pároljuk meg.
A sült levét öntsük a köretre. |